Vaginalna neprijatnost

Kako izgleda normalan vaginalni sekret?

Čist, providan ili beličast sekret je normalan od početka ciklusa i tokom ovulacije. Od sredine do kraja ciklusa sekret postaje kremast kao rezultat oslobađanja progesterona. Kada koristite anti-bebi pilule, sekret može biti uvek kremast. Sekret je normalna pojava i služi kao neka vrsta prirodnog čišćenja vagine.

Da li je tvoj sekret drugačiji od normalnog?

Sekret koji je drugačiji od uobičajenog može biti uzrokovan promenom u prirodnoj ravnoteži ili prekomernim razmnožavanjem bakterija ili gljivica.
Grudvast, beli sekret obično je znak gljivične infekcije. Kako gljivice vole toplu, tamnu i vlažnu sredinu, sve što čini tvoju intimnu zonu takvom može da ih izazove.
Sivkast sekret, praćen mirisom poput ustajale ribe i osećajem peckanja može biti pokazatelj bakterijske vaginoze (BV). Ukoliko sumnjate da imate vaginalnu infekciju posetite lekara ili ginekologa.

Kako možeš da znaš da li je svrab koji osećaš nešto ozbiljnije što zahteva lekarsku pažnju?

Svi simptomi koji su dugo prisutni (traju duže od nekoliko dana ili se redovno pojavljuju), ili svrab koji je praćen osećajem peckanja, upalom ili sekretom zahteva posetu lekaru. Drugi simptomi na koje morate da pazite su bol tokom polnih odnosa, promene na spoljašnjoj koži vagine ili bolno mokrenje. Ovo mogu biti znaci polno prenosivih bolesti.

Šta možeš da uradiš ako imaš problema sa suvoćom intimne zone?

Ovo može biti zbog hormonskih promena koje su posledica menstruacije, menopauze ili oslabljene otpornosti.
Ukoliko polni odnos nije prijatan koliko bi volela da bude, lubrikant ili lubrikantni kondom može biti od pomoći. Nikad nemoj da koristiš pljuvačku za vlaženje vagine, jer ona ima drugačiji pH i bakterije iz usta mogu da naruše prirodnu zaštitu vagine. Lactacyd Pharma Moisturizing intimna nega ima prilagođen pH i sadrži posebno odabrane sastojke kako bi se obezbedila dodatna hidratacija intimnog predela. Ukoliko osećaš da imaš ozbiljnije probleme, najbolje je da se posavetuješ sa svojim ginekologom.

Šta da radiš ako osetiš iritaciju?

Da li je tvoja intimna zona crvena ili blago otečena? Da li osećaš svrab? Onda možda imaš vaginalnu iritaciju, koju mogu da izazovu brojni uzroci. Možda si oprala intimnu zonu običnim sapunom ili gelom za tuširanje. Do iritacije takođe može doći usled kontakta sa ostacima urina ili fekalija. Korišćenje parfimisanog toaletnog papira ili nošenje sintetičkog donjeg veša (na primer tangi), uskih farmerki i najlon čarapa takođe može da izazove iritaciju intimne zone.
Lactacyd Pharma Soothing ima uravnotežen pH (3,5), sadrži prirodnu mlečnu kiselinu kao i umirujući ekstrakt plave tratinčice. Pomaže u uspostavljanju prirodne ravnoteže i pruža zaštitu tvojoj intimnoj zoni. Ukoliko sumnjaš da imaš vaginalnu infekciju, poseti svog ginekologa.

Da li vežbanje utiče na ravnotežu intimne zone?

Ukoliko se ne istuširaš nakon vežbanja ili nosiš mokar kupaći kostim satima, to te čini podložnijom iritacijama. Stoga se preporučuje da se istuširaš i opereš opremu za trening nakon vežbanja i koristiš izbalansiran proizvod za intimnu higijenu kao što je Lactacyd kako bi se osećala sveže i zaštićeno.

Kako antibiotici mogu da utiču na tvoju intimnu zonu?

Antibiotici takođe mogu da pokrenu infekcije jer uništavaju dobre bakterije u vagini koje sprečavaju gljivice i loše bakterije; koristi probiotik da se izboriš sa tim.

Da li semena tečnost utiče na ravnotežu pH intimne zone?

Da, semena tečnost može da utiče na pH tvoje vagine. Tvoja intimna zona ima pH između 3.8 i 4.5. pH semene tečnosti je nešto viša, u proseku oko 7.0. Tvoje telo obično može da se nosi sa tim, ali ukoliko imaš osetljivu intimnu zonu ili oslabljen imuni sistem to može da poremeti prirodni balans. Preporučljivo je da koristiš toalet nakon polnog odnosa – mokrenje nakon polnog odnosa pomaže u sprečavanju infekcije urinarnog trakta i spira ostatke semene tečnosti.
Lactacyd Vlažne maramice odmah će ti pružiti prijatan osećaj svežine, i ponovo uspostaviti prirodnu ravnotežu tvoje intimne zone.

Moj vaginalni miris je neprijatan (poput ustajale ribe), naročito posle polnog odnosa ili odmah nakon menstruacije. Da li je ovo normalno?

Ne, nije normalno da imaš miris poput ustajale ribe. Neprijatan ili riblji miris je simptom vaginalne infekcije. U tom slučaju treba da posetiš lekara ili ginekologa.

Da li treba da koristim poseban deterdžent za pranje donjeg veša?

Ponekad možeš da dobiješ alergiju na jedan ili više sastojaka deterdženta za veš ili donjeg rublja (i druge odeće koja se pere) koja može dovesti do svraba i/ili iritacije. Ukoliko se to desi, možda treba da pokušaš sa deterdžentom koji ne sadrži veštačke boje i mirise. Drugi mogući uzrok nelagodnosti i svraba može da bude nedovoljno ispran deterdžent sa odeće i donjeg veša.

Da li mogu da koristim Lactacyd proizvode za intimnu higijenu za lečenje vaginalne infekcije?

Lactacyd proizvodi za intimnu higijenu ne mogu da izleče infekciju. Rezultati testova pokazuju da proizvodi za intimnu higijenu mogu da se koriste u kombinaciji sa lekovima za vaginalne infekcije. Lactacyd Soothing može da umiri i ublaži vaginalnu neugodnost.

Ako osetim intimnu neprijatnost, da li treba da koristim posebni proizvod za intimnu higijenu?

Ako osetiš neprijatnost, blagi proizvod za intimnu higijenu kao što je Lactacyd Soothing može pomoći da se osećaš prijatnije nego nakon primene agresivnijih proizvoda ili sapuna. Agresivniji proizvodi za intimnu higijenu i sapuni mogu da prouzrokuju suvoću kože vaginalne regije i nelagodnost. Lactacyd proizvodi imaju uravnoteženu pH vrednost i sadrže mlečnu kiselinu, koja odgovara prirodnoj kiselosti tvoje intimne zone.

Koji je najbolji način da se oslobodim mirisa povezanih sa vaginalnim infekcijama i razmnožavanjem bakterija?

Vaginalni miris je potpuno normalan i mnoge žene se susreću sa njim. Ipak, svaka žena ima određenu količinu vaginalnog sekreta, koji može da ima specifičan miris. Da bi se osećala sveže, važno je da imaš dobru i rutinsku intimnu higijenu. Lactacyd proizvodi imaju uravnoteženu pH vrednost i sadrže mlečnu kiselinu, koja odgovara prirodnoj kiselosti tvoje intimne zone. Lactacyd Fresh sadrži aktivne sastojke koji se bore protiv neprijatnih mirisa i pružaju ti dugotrajnu svežinu.

Šta je bakterijska vaginoza (BV)?

Vagina uobičajeno sadrži mnogo različitih bakterija. Neke od tih bakterija su „prijateljske”, ali druge su potencijalno opasne – postoji delikatna ravnoteža između ta dva tipa. Zdrava vagina je blago kisela (pH 3.8 – 4.5) i ovi nivoi kiselosti drže pod kontrolom štetne bakterije.
Bakterijska vaginoza (takođe poznata kao BV) je stanje koje nastaje kada postoji neravnoteža između ova dva tipa bakterija i prekomernog razmnožavanja štetnih bakterija, koje je povezano sa povećanjem pH kada vagina postaje manje kisela. BV je najčešći uzrok vaginalnog sekreta i utiče na 1 do 3 žene, uključujući i 20% trudnica.
³ https://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=1483

Kako ću znati da li imam bakterijsku vaginozu (BV)?

BV obično dovodi do vodnjikavog, sivo-belog vaginalnog sekreta koji ima neprijatan miris (poput ustajale ribe). Mnoge žene sa BV pogrešno misle da imaju gljivičnu infekciju i koriste tretmane za nju, što neće pomoći kod BV.

Gljivična infekcija je gljivično oboljenje koje takođe dovodi do pojave belog vaginalnog sekreta, ali on nema neprijatan miris. Gljivične infekcije najčešće dovode i do svraba. Posavetuj se sa farmaceutom ili lekarom u vezi sa terapijom koja je najbolja za tebe. Ukoliko imaš žut, zelen ili braonkast sekret, vaginalno krvarenje ili bol, obavezno se posavetuj sa lekarom ili ginekologom. Takođe, ukoliko si trudna, najbolje bi bilo da se konsultuješ sa lekarom ili ginekologom.

Šta izaziva bakterijsku vaginozu (BV)?

Uzročnik BV je i dalje nepoznat, ali se zna da se ne prenosi seksualnim putem i da nije posledica loše higijene. BV mogu da pogoršaju neke stvari, kao što su penušave kupke, obični gelovi za tuširanje, ili unutrašnje ispiranje vagine. Smatra se da ove stvari mogu da promene nivo kiselosti vagine i da naruše balans između dobrih i loših bakterija, tako da ih treba izbegavati.

Kako se tretira bakterijska vaginoza (BV)?

BV se obično tretira antibioticima u vidu tableta, gelova ili krema. Međutim, kod mnogih žena BV je učestalo stanje uprkos tretmanu.

Šta je vaginalna gljivična infekcija?

Kvaščeva gljivica je gljivica koja se prirodno nalazi u vagini. U normalnim uslovima, njihov broj je mali. Do gljivične infekcije dolazi kada se poveća broj ovih gljivica u vagini. Iako je ovakva infekcija česta i lako se tretira, može da bude vrlo neprijatna.

Šta izaziva gljivičnu infekciju?

U vagini postoje bakterije koje regulišu količinu kvaščevih gljivica. Ukoliko je broj ovih bakterija promenjen i dođe do disbalansa, doći će i do porasta broja kvaščevih gljivica.
Najčešći uzročnici bakterijske neravnoteže uključuju uzimanje antibiotika, promene u nivoima estrogena izazvane trudnoćom ili hormonskom terapijom, bolesti kao što su dijabetes i HIV, ili ako uzimaš kontaceptivne pilule, imaš menstrualni ciklus ili dozvoliš da semena tečnost uđe u vaginu tokom polnog odnosa. Trudnice i žene u menopauzi podložnije su gljivičnim oboljenjima.

Koji su simptomi vaginalne gljivične infekcije?

Većina žena oseća vaginalni svrab, bolove, peckanje tokom mokrenja ili polnog odnosa i gust, beli, grudvičast sekret bez mirisa.

Ako osetim intimnu neprijatnost, da li treba da koristim posebni proizvod za intimnu higijenu?

Ako osetiš neprijatnost, blagi proizvod za intimnu higijenu kao što je neki iz Lactacyd asortimana može pomoći da se osećaš prijatnije, nego nakon korišćenja agresivnijih proizvoda ili sapuna. Agresivniji proizvodi za intimnu higijenu i sapuni mogu da prouzrokuju suvoću kože vaginalne regije i nelagodnost. Lactacyd proizvodi su vrlo blagi i posebno su napravljeni za osetljivu kožu intimne zone.

Šta je vaginalno ispiranje i da li treba da se ispiram da bih se osetila čisto i sveže?

Izraz ispiranje se odnosi na uređaj kojim se mlaz tečnosti unosi u vaginu iz higijenskih razloga. Tečnost se obično sastoji od vode ili od kombinacije vode i antiseptičkih sastojaka.
Zbog toga što se vagina sama čisti, nema potrebe za korišćenjem proizvoda za unutrašnje ispiranje vagine. Mnogi lekari i zdravstveni stručnjaci su protiv unutrašnjeg ispiranja vagine. Oni tvrde da je ovaj proces opasan zato što ometa prirodni proces čišćenja vagine i ravnoteže vaginalne flore. Ovo ometanje često dovodi do iritacije, najčešće u formi gljivične infekcije ili bakterijske vaginoze (BV). Možeš da se osećaš čisto i sveže upotrebom blagih proizvoda za intimnu higijenu spoljnih delova vagine (stidnica), kao što su Lactacyd proizvodi sa posebnom formulacijom koja te štiti od neprijatnih mirisa i vaginalne nelagodnosti. Takođe, možeš da koristiš Lactacyd Vlažne maramice dok si na poslu, napolju, tokom i nakon vežbanja, i sl.