Vaginalna neprijatnost

Zašto samo pranje vodom nije dovoljno?

Mnoge žene peru svoju intimnu zonu samo vodom. Voda zaista čisti, ali ne može da očuva prirodnu ravnotežu intimne zone. Uporedi to sa ostatkom kože – ne bi je čistila, negovala i štitila samo vodom, zar ne?
Korišćenjem Lactacyd-a, pomažeš očuvanju ravnoteže svoje intimne zone, a ujedno je čistiš i osvežavaš.

Šta ukoliko osetim nelagodnost i potrebna mi je dodatna nega?

Postoje određeni trenuci kada je tvojoj intimnoj zoni potrebna dodatna nega. To može biti povezano sa smanjenom otpornošću, iritacijom, hormonskim promenama (kao što su one tokom menstruacije, trudnoće, menopauze).
Lactacyd Pharma with Antibacterials proizvod je blag, bez sapuna, formulisan kao losion za pranje sa pH vrednošću od 3.5. pH vrednost Lactacyd proizvoda obezbeđuje njen glavni sastojak mlečna kiselina, zajedno sa ostalim sastojcima. Ovaj relativno nizak pH pomaže da se očuva prirodna ravnoteža tvoje intimne zone.

Zašto je važno da koristiš poseban proizvod za intimnu zonu?

Tvoja vagina proizvodi mlečnu kiselinu, koja predstavlja prirodnu zaštitu. Hormonske promene i svakodnevne aktivnosti kao što su pranje običnim sapunom ili samo vodom, nošenje uskog ili sintetičkog donjeg veša, polni odnosi ili čak stres, mogu da poremete prirodnu ravnotežu. Lactacyd pomaže očuvanju raznoteže tvoje intimne zone, dok je u isto vreme čisti i osvežava.

Da li je vaginalni miris normalan, i ukoliko nije, šta mogu da uradim po tom pitanju?

Ženski miris je potpuno normalan i mnoge žene se susreću sa njim. Normalan miris može biti posledica znojenja, bakterija i hormonskih promena. Svakodnevno kupanje ili tuširanje toplom (ne vrućom) vodom i blagim, neiritirajućim sredstvom kao što je Lactacyd pomaže smanjenju ovih mirisa.
Ukoliko osećaš neobičan miris (na ustajalu ribu ili vrlo jak), to može da bude znak vaginalne infekcije.

Da li je normalno da imam vaginalni sekret?

Da, normalno je imati vaginalni sekret. To je način na koji se žensko telo čisti. Obično je jači i gušći u sredini menstrualnog ciklusa (oko ovulacije), i blaži i vodenastiji tokom ostatka ciklusa.

Šta znači uravnotežen vaginalni pH?

Zdrava vagina ima dobre i loše bakterije. U normalnim uslovima, preovlađuju dobre bakterije i one održavaju pH vrednost vagine između 3.8 i 4.5 (blago kisela sredina). Ali ponekad žene prolaze kroz promene koje mogu da dovedu do porasta broja loših bakterija. Kada se to dogodi, loše bakterije mogu brzo da se prošire i dovedu do vaginalne infekcije. Bakterijska vaginoza (BV) i gljivična infekcija (Candida) su najčešće. Sa BV vaginalni pH može da poraste i do 6.0, a čak i više u nekim slučajevima. Kod gljivičnih infekcija pH vrednost se ne menja.
Lactacyd proizvodi su formulisani sa pH između 3.5 i 5.2. pH vrednost Lactacyd proizvoda obezbeđuje njen glavni sastojak mlečna kiselina, u skladu sa ostalim sastojcima. Ovaj relativno nizak pH sprečava razmnožavanje loših balterija.

Da li svaka žena može da koristi Lactacyd?

Da, milioni žena sa zadovoljstvom koriste Lactacyd. Od prve menstruacije do menopauze, Lactacyd nudi širok asortiman proizvoda za intimnu higijenu, posebno kreiranih za svaku fazu tvog života.

Sa koliko godina možeš da počneš da koristiš Lactacyd?

Lactacyd može da se koristi od prve menstruacije. Uobičajeno menstruacija počinje u 12-toj godini, ali može da počne i ranije, i kasnije. Pod uticajem hormona, mogu da se pojave sekreti i mirisi. Lactacyd proizvodi za svakodnevnu intimnu negu pomažu da se očuva prirodna ravnoteža tvoje intimne zone, kao i da se osećaš sveže i samouvereno.

Da li Lactacyd može da se koristi svakodnevno?

Lactacyd proizvodi imaju prilagođen pH koji je u saglasnosti sa prirodnom kiselošću vagine. Šta više, vrlo su blagi, bez sapuna, i pogodni su za svakodnevnu upotrebu.

Gde mogu da kupim Lactacyd?

Lactacyd se prodaje u apotekama i Lilly apotekama.

Koje proizvode mogu da koristim kako bi sprečila miris?

Kako bi sprečila pojavu mirisa, koristi Lactacyd Fresh. Ovaj proizvod je blag i sadrži aktivne sastojke koji sprečavaju pojavu neprijatnih mirisa.

Kako se Lactacyd razlikuje od drugih proizvoda?

Lactacyd proizvodi sadrže sastojke kao što je mlečna kiselina, koji podržavaju prirodnu zaštitu vagine. Oni imaju prilagođen pH koji je u saglasnosti sa prirodnom kiselošću vagine. Šta više, vrlo su blagi, bez sapuna, i pogodni su za svakodnevnu upotrebu.

Kako se koriste proizvodi za žensku intimnu higijenu? Da li mogu da se koriste svakodnevno?

Lactacyd se koristi kao tečni sapun za pranje spoljašnjih delova intimne zone prilikom tuširanja ili kupanja. Formiraj penu i dobro isperi. Pažljivo se obriši čistim peškirom. Koristi samo na spoljašnjim delovima vagine (stidnica). Lactacyd proizvodi imaju prilagođen pH koji je u saglasnosti sa prirodnom kiselošću vagine. Šta više, vrlo su blagi, bez sapuna, i pogodni su za svakodnevnu upotrebu.

Godinama koristim tečni i običan sapun za pranje intimne zone i nisam imala nikakvih problema. Da li mi zaista treba poseban proizvod za intimnu higijenu?

Sapuni u bilo kojoj formi (tečni ili obični) često imaju visoki pH koji je viši od prirodne vaginalne sredine. Ovakvi proizvodi će samo oštetiti prirodni zaštitni sloj i omogućiti razvoj loših bakterija. Lactacyd proizvodi imaju prilagođen pH koji je u saglasnosti sa prirodnom kiselošću vagine. Šta više, vrlo su blagi, bez sapuna, i pogodni su za svakodnevnu upotrebu.

Šta je lactoserum?

Lactoserum je prirodni sastojak koji se dobija iz mleka. Koristi se za stabilizaciju i očuvanje zaštitne vaginalne sredine.

Šta je mlečna kiselina?

Mlečna kiselina se prirodno proizvodi u koži spoljašnjeg vaginalnog predela (stidnice) i unutrašnjosti vagine kako bi se stvorila prirodno kisela sredina. Ova prirodna kiselost održava savršen balans vaginalne flore. Dobre i loše bakterije koje su prisutne u vagini, održavaju se u ravnoteži, štiteći intimnu zonu od različitih infekcija. Mlečnu kiselinu proizvode laktobacili (dobre bakterije) čiji rast je omogućen u kiseloj (nizak pH) sredini.
Lactacyd proizvodi sadrže prirodnu L-mlečnu kiselinu, istu onakvu koju telo proizvodi, i imaju prilagođen pH koji je u saglasnosti sa prirodnom kiselošću vagine.

Šta su laktobacili?

Laktobacili su vrsta bakterije vaginalne flore koje proizvode mlečnu kiselinu. Mlečna kiselina stvara kiselu sredinu koja štiti vaginu od prekomernog razmnožavanja štetnih bakterija, koje mogu da dovedu do različitih infekcija. Što je veći broj laktobacila, to je stabilnija prirodno kisela sredina vagine.

Koji proizvodi mogu da se koriste tokom menstruacije?

Pod uticajem hormonskih promena tokom menstrualnog ciklusa prirodna ravnoteža intimne zone može biti privremeno narušena. Ukoliko se to dogodi Lactacyd Pharma with Antibacterials može da pomogne da se ponovo uspostavi ravnoteža.

Kako mogu da se osećam čisto i sveže tokom menstruacije?

Korišćenje Lactacyd-a tokom tuširanja pomaže ti da se osećaš čisto i sveže. Lactacyd proizvodi imaju balansiran pH koji odgovara prirodnoj kiselosti vagine. Kako bi održala čist i svež osećaj tokom spoljašnjih aktivnosti, koristi Lactacyd vlažne maramice, koje sadrže mlečnu kiselinu koja pospešuje prirodnu vaginalnu zaštitu i alantoin koji umiruje kožu.
Menjaj često uloške i tampone.

Ponekad osećam svrab pre menstruacije. Da li je to normalno?

Da, jeste. To se verovatno dešava zato što je cirkulacija krvi u vaginalnim delovima veća pre same menstruacije. Svakodnevna primena nekog od Lactacyd proizvoda za intimnu higijenu, pomoći će ti da se oslobodiš bilo kakve neugodnosti. Međutim, ukoliko svrab ne prestane nakon završetka menstruacije, moguće je da imaš infekciju koja zahteva posetu lekaru ili ginekologu.

Da li Lactacyd može da se koristi tokom trudnoće?

Potpuno je bezbedno koristiti Lactacyd tokom trudnoće. On je blag, bez sapuna i napravljen za negu intimne zone. Tokom trudnoće tvoja intimna zona je posebno osetljiva. Koristi Lactacyd Pharma with Antibacterials koji pomaže u zaštiti od razvoja bakterija i održava prirodan balans intimne zone.

Da li možeš da koristiš Lactacyd redovno ako želiš da ostaneš trudna?

Apsolutno. Korišćenje Lactacyd-a ne utiče na plodnost ili kvalitet (potenciju) sperme.

Da li je bezbedno da uzimam oralne lekove i kreme ukoliko sam trudna i imam vaginalnu infekciju (koja je česta kod trudnica)?

Uvek je bezbednije da se posavetuješ sa ginekologom u vezi sa korišćenjem lekova za vaginalnu infekciju tokom trudnoće. Ukoliko sumnjaš da imaš vaginalnu infekciju tokom trudnoće, odmah se javi lekaru, kako bi mogao da te pregleda i da ti savet koji lek da koristiš.

Ukoliko sam trudna i imam vaginalnu infekciju da li treba da brinem o bebi?

Većina vaginalnih infekcija tokom trudnoće nisu štetne za bebu. Gljivične infekcije tokom trudnoće ne mogu da stignu do materice i naude bebi na bilo koji način. Sve brige koje su vezane za ove infekcije najčešće imaju veze sa majčinom nelagodnošću zbog svraba i bola.
Skorašnja istraživanja pokazuju da bakterijska vaginoza (BV) povećava šanse za prevremeni porođaj ili pobačaj. Ukoliko sumnjaš da imaš vaginalnu infekciju tokom trudnoće, poseti lekara.
Trudnice su deset puta sklonije vaginalnoj infekciji u odnosu na žene koje nisu trudne. Nivo hormona raste tokom trudnoće, što narušava normalnu vaginalnu floru i pospešuje razmnožavanje loših bakterija. Ukoliko očekuješ bebu, redovno posećuj lekara radi prevencije i momentalnog lečenja vaginalne infekcije.
1https://www.nhs.uk/Conditions/Bacterialvaginosis/Pages/Introduction.aspx

Koji proizvodi mogu da se koriste tokom menopauze?

Kada tvoje telo ulazi u menopauzu, proizvodi manje estrogena. Ovo uzrokuje da se vaginalni zidovi istanjuju i isušuju, a smanjeno vlaženje sluzokože dovodi do suvoće vagine. Usled smanjenja estrogena, raste pH intimne zone. Ovo smanjuje prirodnu zaštitu i čini te podložnijom iritacijama i svrabu. Tvoja intimna zona zahteva dodatnu negu.

Lactacyd Pharma Moisturizing intimna nega ima prilagođen pH i sadrži posebno odabrane sastojke kako bi se obezbedila dodatna hidratacija intimnog predela.

Da li svaka žena koja prolazi kroz menopauzu pati od vaginalne suvoće ili je to samo mit?

Vaginalna suvoća kod žena u menopauzi nije mit. Tokom menopauze, dolazi do hormonskih promena, što uključuje i smanjenje nivoa estrogena.
Pad nivoa estrogena dovodi do istanjivanja i isušivanja vaginalnih zidova. Smanjena proizvodnja vlažnosti od strane sluzokože dovodi do suvoće vagine.
Neke žene koriste hormonske dodatke kako bi ponovo uspostavile ravnotežu posle ovih promena. Lactacyd Pharma Moisturizing intimna nega ima prilagođen pH i sadrži posebno odabrane sastojke kako bi se obezbedila dodatna hidratacija intimnog predela.

Imam pojačan vaginalni sekret od kada sam ušla u menopauzu. Da li je to normalno?

Pojačan vaginalni sekret može biti znak infekcije. Ovo je posebno često kod žena u menopauzi zbog hormonske neravnoteže koja čini vaginu podložnijom bakterijskoj infekciji. Posavetuj se sa lekarom ili ginekologom u vezi sa lečenjem vaginalnih infekcija.

Kako znam da imam problem sa suvoćom vagine?

Neprijatnost može biti spoljašnja, unutrašnja ili i jedna i druga. Većina žena prvo primeti suvoću vagine kada polni odnosi postanu neprijatni ili prilikom ulaska u menopauzu. Proizvodi za vlaženje mogu da se koriste kako bi se ublažila vaginalna suvoća i intimni trenuci bili prijatniji. Lactacyd Pharma Moisturizing intimna nega ima prilagođen pH i sadrži posebno odabrane sastojke kako bi se obezbedila dodatna hidratacija intimnog predela.

Kako izgleda normalan vaginalni sekret?

Čist, providan ili beličast sekret je normalan od početka ciklusa i tokom ovulacije. Od sredine do kraja ciklusa sekret postaje kremast kao rezultat oslobađanja progesterona. Kada koristite anti-bebi pilule, sekret može biti uvek kremast. Sekret je normalna pojava i služi kao neka vrsta prirodnog čišćenja vagine.

Da li je tvoj sekret drugačiji od normalnog?

Sekret koji je drugačiji od uobičajenog može biti uzrokovan promenom u prirodnoj ravnoteži ili prekomernim razmnožavanjem bakterija ili gljivica.
Grudvast, beli sekret obično je znak gljivične infekcije. Kako gljivice vole toplu, tamnu i vlažnu sredinu, sve što čini tvoju intimnu zonu takvom može da ih izazove.
Sivkast sekret, praćen mirisom poput ustajale ribe i osećajem peckanja može biti pokazatelj bakterijske vaginoze (BV). Ukoliko sumnjate da imate vaginalnu infekciju posetite lekara ili ginekologa.

Kako možeš da znaš da li je svrab koji osećaš nešto ozbiljnije što zahteva lekarsku pažnju?

Svi simptomi koji su dugo prisutni (traju duže od nekoliko dana ili se redovno pojavljuju), ili svrab koji je praćen osećajem peckanja, upalom ili sekretom zahteva posetu lekaru. Drugi simptomi na koje morate da pazite su bol tokom polnih odnosa, promene na spoljašnjoj koži vagine ili bolno mokrenje. Ovo mogu biti znaci polno prenosivih bolesti.

Šta možeš da uradiš ako imaš problema sa suvoćom intimne zone?

Ovo može biti zbog hormonskih promena koje su posledica menstruacije, menopauze ili oslabljene otpornosti.
Ukoliko polni odnos nije prijatan koliko bi volela da bude, lubrikant ili lubrikantni kondom može biti od pomoći. Nikad nemoj da koristiš pljuvačku za vlaženje vagine, jer ona ima drugačiji pH i bakterije iz usta mogu da naruše prirodnu zaštitu vagine. Lactacyd Pharma Moisturizing intimna nega ima prilagođen pH i sadrži posebno odabrane sastojke kako bi se obezbedila dodatna hidratacija intimnog predela. Ukoliko osećaš da imaš ozbiljnije probleme, najbolje je da se posavetuješ sa svojim ginekologom.

Šta da radiš ako osetiš iritaciju?

Da li je tvoja intimna zona crvena ili blago otečena? Da li osećaš svrab? Onda možda imaš vaginalnu iritaciju, koju mogu da izazovu brojni uzroci. Možda si oprala intimnu zonu običnim sapunom ili gelom za tuširanje. Do iritacije takođe može doći usled kontakta sa ostacima urina ili fekalija. Korišćenje parfimisanog toaletnog papira ili nošenje sintetičkog donjeg veša (na primer tangi), uskih farmerki i najlon čarapa takođe može da izazove iritaciju intimne zone.
Lactacyd Pharma Soothing ima uravnotežen pH (3,5), sadrži prirodnu mlečnu kiselinu kao i umirujući ekstrakt plave tratinčice. Pomaže u uspostavljanju prirodne ravnoteže i pruža zaštitu tvojoj intimnoj zoni. Ukoliko sumnjaš da imaš vaginalnu infekciju, poseti svog ginekologa.

Da li vežbanje utiče na ravnotežu intimne zone?

Ukoliko se ne istuširaš nakon vežbanja ili nosiš mokar kupaći kostim satima, to te čini podložnijom iritacijama. Stoga se preporučuje da se istuširaš i opereš opremu za trening nakon vežbanja i koristiš izbalansiran proizvod za intimnu higijenu kao što je Lactacyd kako bi se osećala sveže i zaštićeno.

Kako antibiotici mogu da utiču na tvoju intimnu zonu?

Antibiotici takođe mogu da pokrenu infekcije jer uništavaju dobre bakterije u vagini koje sprečavaju gljivice i loše bakterije; koristi probiotik da se izboriš sa tim.

Da li semena tečnost utiče na ravnotežu pH intimne zone?

Da, semena tečnost može da utiče na pH tvoje vagine. Tvoja intimna zona ima pH između 3.8 i 4.5. pH semene tečnosti je nešto viša, u proseku oko 7.0. Tvoje telo obično može da se nosi sa tim, ali ukoliko imaš osetljivu intimnu zonu ili oslabljen imuni sistem to može da poremeti prirodni balans. Preporučljivo je da koristiš toalet nakon polnog odnosa – mokrenje nakon polnog odnosa pomaže u sprečavanju infekcije urinarnog trakta i spira ostatke semene tečnosti.
Lactacyd Vlažne maramice odmah će ti pružiti prijatan osećaj svežine, i ponovo uspostaviti prirodnu ravnotežu tvoje intimne zone.

Moj vaginalni miris je neprijatan (poput ustajale ribe), naročito posle polnog odnosa ili odmah nakon menstruacije. Da li je ovo normalno?

Ne, nije normalno da imaš miris poput ustajale ribe. Neprijatan ili riblji miris je simptom vaginalne infekcije. U tom slučaju treba da posetiš lekara ili ginekologa.

Da li treba da koristim poseban deterdžent za pranje donjeg veša?

Ponekad možeš da dobiješ alergiju na jedan ili više sastojaka deterdženta za veš ili donjeg rublja (i druge odeće koja se pere) koja može dovesti do svraba i/ili iritacije. Ukoliko se to desi, možda treba da pokušaš sa deterdžentom koji ne sadrži veštačke boje i mirise. Drugi mogući uzrok nelagodnosti i svraba može da bude nedovoljno ispran deterdžent sa odeće i donjeg veša.

Da li mogu da koristim Lactacyd proizvode za intimnu higijenu za lečenje vaginalne infekcije?

Lactacyd proizvodi za intimnu higijenu ne mogu da izleče infekciju. Rezultati testova pokazuju da proizvodi za intimnu higijenu mogu da se koriste u kombinaciji sa lekovima za vaginalne infekcije. Lactacyd Soothing može da umiri i ublaži vaginalnu neugodnost.

Ako osetim intimnu neprijatnost, da li treba da koristim posebni proizvod za intimnu higijenu?

Ako osetiš neprijatnost, blagi proizvod za intimnu higijenu kao što je Lactacyd Soothing može pomoći da se osećaš prijatnije nego nakon primene agresivnijih proizvoda ili sapuna. Agresivniji proizvodi za intimnu higijenu i sapuni mogu da prouzrokuju suvoću kože vaginalne regije i nelagodnost. Lactacyd proizvodi imaju uravnoteženu pH vrednost i sadrže mlečnu kiselinu, koja odgovara prirodnoj kiselosti tvoje intimne zone.

Koji je najbolji način da se oslobodim mirisa povezanih sa vaginalnim infekcijama i razmnožavanjem bakterija?

Vaginalni miris je potpuno normalan i mnoge žene se susreću sa njim. Ipak, svaka žena ima određenu količinu vaginalnog sekreta, koji može da ima specifičan miris. Da bi se osećala sveže, važno je da imaš dobru i rutinsku intimnu higijenu. Lactacyd proizvodi imaju uravnoteženu pH vrednost i sadrže mlečnu kiselinu, koja odgovara prirodnoj kiselosti tvoje intimne zone. Lactacyd Fresh sadrži aktivne sastojke koji se bore protiv neprijatnih mirisa i pružaju ti dugotrajnu svežinu.

Šta je bakterijska vaginoza (BV)?

Vagina uobičajeno sadrži mnogo različitih bakterija. Neke od tih bakterija su „prijateljske”, ali druge su potencijalno opasne – postoji delikatna ravnoteža između ta dva tipa. Zdrava vagina je blago kisela (pH 3.8 – 4.5) i ovi nivoi kiselosti drže pod kontrolom štetne bakterije.
Bakterijska vaginoza (takođe poznata kao BV) je stanje koje nastaje kada postoji neravnoteža između ova dva tipa bakterija i prekomernog razmnožavanja štetnih bakterija, koje je povezano sa povećanjem pH kada vagina postaje manje kisela. BV je najčešći uzrok vaginalnog sekreta i utiče na 1 do 3 žene, uključujući i 20% trudnica.
³ https://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=1483

Kako ću znati da li imam bakterijsku vaginozu (BV)?

BV obično dovodi do vodnjikavog, sivo-belog vaginalnog sekreta koji ima neprijatan miris (poput ustajale ribe). Mnoge žene sa BV pogrešno misle da imaju gljivičnu infekciju i koriste tretmane za nju, što neće pomoći kod BV.

Gljivična infekcija je gljivično oboljenje koje takođe dovodi do pojave belog vaginalnog sekreta, ali on nema neprijatan miris. Gljivične infekcije najčešće dovode i do svraba. Posavetuj se sa farmaceutom ili lekarom u vezi sa terapijom koja je najbolja za tebe. Ukoliko imaš žut, zelen ili braonkast sekret, vaginalno krvarenje ili bol, obavezno se posavetuj sa lekarom ili ginekologom. Takođe, ukoliko si trudna, najbolje bi bilo da se konsultuješ sa lekarom ili ginekologom.

Šta izaziva bakterijsku vaginozu (BV)?

Uzročnik BV je i dalje nepoznat, ali se zna da se ne prenosi seksualnim putem i da nije posledica loše higijene. BV mogu da pogoršaju neke stvari, kao što su penušave kupke, obični gelovi za tuširanje, ili unutrašnje ispiranje vagine. Smatra se da ove stvari mogu da promene nivo kiselosti vagine i da naruše balans između dobrih i loših bakterija, tako da ih treba izbegavati.

Kako se tretira bakterijska vaginoza (BV)?

BV se obično tretira antibioticima u vidu tableta, gelova ili krema. Međutim, kod mnogih žena BV je učestalo stanje uprkos tretmanu.

Šta je vaginalna gljivična infekcija?

Kvaščeva gljivica je gljivica koja se prirodno nalazi u vagini. U normalnim uslovima, njihov broj je mali. Do gljivične infekcije dolazi kada se poveća broj ovih gljivica u vagini. Iako je ovakva infekcija česta i lako se tretira, može da bude vrlo neprijatna.

Šta izaziva gljivičnu infekciju?

U vagini postoje bakterije koje regulišu količinu kvaščevih gljivica. Ukoliko je broj ovih bakterija promenjen i dođe do disbalansa, doći će i do porasta broja kvaščevih gljivica.
Najčešći uzročnici bakterijske neravnoteže uključuju uzimanje antibiotika, promene u nivoima estrogena izazvane trudnoćom ili hormonskom terapijom, bolesti kao što su dijabetes i HIV, ili ako uzimaš kontaceptivne pilule, imaš menstrualni ciklus ili dozvoliš da semena tečnost uđe u vaginu tokom polnog odnosa. Trudnice i žene u menopauzi podložnije su gljivičnim oboljenjima.

Koji su simptomi vaginalne gljivične infekcije?

Većina žena oseća vaginalni svrab, bolove, peckanje tokom mokrenja ili polnog odnosa i gust, beli, grudvičast sekret bez mirisa.

Ako osetim intimnu neprijatnost, da li treba da koristim posebni proizvod za intimnu higijenu?

Ako osetiš neprijatnost, blagi proizvod za intimnu higijenu kao što je neki iz Lactacyd asortimana može pomoći da se osećaš prijatnije, nego nakon korišćenja agresivnijih proizvoda ili sapuna. Agresivniji proizvodi za intimnu higijenu i sapuni mogu da prouzrokuju suvoću kože vaginalne regije i nelagodnost. Lactacyd proizvodi su vrlo blagi i posebno su napravljeni za osetljivu kožu intimne zone.

Šta je vaginalno ispiranje i da li treba da se ispiram da bih se osetila čisto i sveže?

Izraz ispiranje se odnosi na uređaj kojim se mlaz tečnosti unosi u vaginu iz higijenskih razloga. Tečnost se obično sastoji od vode ili od kombinacije vode i antiseptičkih sastojaka.
Zbog toga što se vagina sama čisti, nema potrebe za korišćenjem proizvoda za unutrašnje ispiranje vagine. Mnogi lekari i zdravstveni stručnjaci su protiv unutrašnjeg ispiranja vagine. Oni tvrde da je ovaj proces opasan zato što ometa prirodni proces čišćenja vagine i ravnoteže vaginalne flore. Ovo ometanje često dovodi do iritacije, najčešće u formi gljivične infekcije ili bakterijske vaginoze (BV). Možeš da se osećaš čisto i sveže upotrebom blagih proizvoda za intimnu higijenu spoljnih delova vagine (stidnica), kao što su Lactacyd proizvodi sa posebnom formulacijom koja te štiti od neprijatnih mirisa i vaginalne nelagodnosti. Takođe, možeš da koristiš Lactacyd Vlažne maramice dok si na poslu, napolju, tokom i nakon vežbanja, i sl.