Tinejdžerke

Pored škole, porodičnih obaveza i nalaženja vremena za prijatelje, stresno je nositi se i sa promenama tela. Možda imaš osećaj da je sve izvan tvoje kontrole, ali postoje stvari na koje možeš da utičeš.

Moje telo

Što bolje osluškuješ znake koje ti tvoje telo šalje, razumećeš kako ono funkcioniše. Moći ćeš bolje da vodiš računa o njemu i da svedeš sve negativne uticaje na minimum.

Tokom puberteta, kada tvoje telo polno sazreva, događaju se velike promene. Tvoje grudi će početi da se razvijaju, i počeće da ti rastu stidne dlačice. Možda dobiješ bubuljice, i ponekad ćeš biti neraspoložena. Tvoje telo će početi da proizvodi vaginalni sekret i dobićeš prvu menstruaciju.

Vaginalni sekret

Vaginalni sekret je potpuno normalna stvar. Tvoje telo ga proizvodi kako bi se čistila i vlažila vagina – i to je dobra stvar! Ukoliko bi vagina ostala suva, bila bi podložnija vaginalnoj infekciji. Normalan sekret je providan, gladak ili kremast i ima blag miris.

Ponekad, kada se sekret zadrži na donjem vešu i dođe u dodir sa vazduhom, on se stvrdne, što je takođe normalno. Verovatno će se lučiti više sekreta u sredini menstrualnog ciklusa, nekoliko nedelja nakon menstruacije. Ovo se dešava tokom ovulacije (kada se jajna ćelija oslobodi iz jajnika).

Prva menstruacija

Prvu menstruaciju ćeš najverovatnije dobiti između 11 i 12 godine, ali možeš da je dobiješ bilo kada između 8 i 16. Nemoj da brineš ako menstruaciju dobiješ kasnije ili ranije u odnosu na tvoje drugarice – potpuno je normalno da je dobiješ u bilo kom trenutku u ovom vremenskom rasponu.

Menstrualni ciklus je vremenski period između prvog dana jedne menstruacije i prvog dana naredne. Ciklus obično traje oko mesec dana (prosek je 28 dana, ali može da bude duži ili kraći). Tokom menstruacije dolazi do izbacivanja posteljice, krvi i tkiva koje se svakog meseca formira tokom plodne faze ciklusa. Menstrualno curenje može da varira od slabog do jakog. Najčešće je jače tokom prva dva dana, a zatim se smanjuje. Čak i krv tokom menstruacije može da bude različite boje, roza ili tamno crvena u zavisnosti od toga koji je dan menstruacije.

Menstruacija najčešće traje između 3 i 5 dana, ali takođe može da traje duže ili kraće. Normalno je i ukoliko ti menstruacija ne traje isti broj dana svakog meseca, naročito tokom prvih nekoliko godina od dobijanja prve menstruacije.

Intimna nega

Možda ćeš se osećati nesigurno zbog neprijatnih mirisa koji su posledica vaginalnog sekreta ili menstruacije, ali pravilna intimna higijena pomoći će ti da se osećaš sveže i sigurno u sebe. Zbog specijalne reproduktivne anatomije, devojke imaju posebne higijenske potrebe. Svaka devojka ponekad može da ima problema sa neprijatnim mirisom, vaginalnim sekretom, svrabom ili suvoćom vagine. Uske farmerke i tesan donji veš mogu da izgledaju seksi ali takođe sprečavaju protok vazduha, zbog čeka može doći do iritacije.

Važno je da koristiš proizvod koji je posebno kreiran za intimnu negu. Gel za intimnu higijenu poput Lactacyd-a, nežno čisti i osvežava tvoju intimnu zonu. Lactacyd ima blage sastojke, ne sadrži sapun i obogaćen je mlečnom kiselinom.

Mlečnu kiselinu prirodno proizvodi vagina, i ona održava vaginu zdravom i sprečava razvoj bakterija. Takođe pomaže u održavanju odgovarajućeg pH, pružajući zaštitu od iritacija, svraba, osetljivosti i infekcija. Za razliku od većine sapuna i gelova za tuširanje, Lactacyd ima uravnoteženu pH vrednost, koji je u skladu sa tvojom intimnom zonom.

Intimnu zonu perite najmanje jednom dnevno. Potrebno je da perete samo spoljašnje delove, jer se unutrašnjost vagine sama čisti.