Uloga higijene u intimnoj nezi

Čistoća je ključna kako bi se osećala bezbrižno i izgledala najbolje moguće. Svaka žena treba da zna kako da na najbolji način vodi računa o svom telu, a opet se pitanja u vezi sa intimnom higijenom žene retko postavljaju. Evo nekoliko saveta koji ti mogu pomoći da se osećaš sveže i samouvereno, čak i u najintimnijim trenucima.

Sastojci su važni

Zbog delikatnosti intimne zone, važno je da izabereš proizvode čiji su sastojci u skladu sa potrebama tvog tela. Sapuni sa jakim mirisima ili vaginalni dezodoransi mogu da izazovu iritaciju.

Uveri se da je proizvod koji koristiš posebno formulisan za potrebe intimne higijene. Obični sapuni, gelovi za tuširanje i šamponi imaju štetne efekte. pH vrednost intimne zone je kiselija u odnosu na druge delove kože, i menja se sa hormonskim promenama do kojih dolazi tokom mesečnog ciklusa. Visoko kvalitetni proizvodi za intimnu higijenu su formulisani tako da odgovaraju osetljivom vaginalnom predelu.

Koristi ruke

Budi oprezna sa korišćenjem rukavica ili mrežica za kupanje. Njihova sunđerasta tekstura pogodna je za zadržavanje bakterija i plesni, zato je potrebno da ih dobro čistiš i često menjaš. Za jako osetljive regije, kao što je intimna zona, najsigurniji način pranja je da nežno, rukom naneseš sapunicu.   

Sve je u umerenosti

Zaista postoji takva stvar kao biti previše čist! Bez obzira da li primećuješ to ili ne, tvoje telo stalno pokušava da održi ravnotežu, reagujući na najmanje promene u tvojoj svakodnevnoj rutini. Umerenost je stoga neophodan faktor za dobru higijenu. Prekomerno izlaganje sapunima, pa čak i kupkama, može dovesti do infekcija, isušivanja kože i nelagodnosti. Stručnjaci su takođe protiv proizvoda za unutrašnje ispiranje. Ukoliko je sve kako treba, dovoljno je da održavaš higijenu spoljašnjih delova vagine, a unutrašnjost će se sama čistiti.