Važnost pH vrednosti i mlečne kiseline

Održavaj pH vrednost u ravnoteži

Vagina ima prirodni zaštitni sloj koji deluje kao odbrambeni mehanizam protiv patogena i infekcije. Ovaj zaštitni sloj je po prirodi kiseo, što znači da pH vrednost vagine varira između 3.8 i 4.5.

A pH-egyensúly megőrzése

Ova prirodna kiselost je važna, jer bakterije koje izazivaju bolesti ne mogu da rastu i da se razmnožavaju u kiseloj sredini. Zbog toga je nizak pH od suštinskog značaja za stvaranje dobrog balansa između dobrih i loših bakterija. Laktobacili su jedne od glavnih bakterija koje su odgovorne za održavanje zdrave vaginalne flore. Oni proizvode mlečnu kiselinu i tako doprinose kiselosti vaginalne sredine.  

Važnost mlečne kiseline

Laktobacili razlažu glikogen koji se nalazi u sluzokoži vagine. Nakon toga se proizvodi mlečna kiselina i formira se kisela sredina. Kisela sredina podstiče rast laktobacila, i smanjuje prisutnost štetnih bakterija i sprečava infekciju. U zidovima vagine se neprekidno proizvodi sekret čime se obezbeđuje njeno vlaženje, čišćenje i održava se odgovarajuća kiselost kako bi se sprečila infekcija.   

Mlečna kiselina je od vitalnog značaja za zaštitu tvoje intimne zone. Održavajući pH vrednost vagine niskim, njen zaštiti sloj ostaje kiseo. Zato se mlečna kiselina i ostali prirodni sastojci nalaze u svim Lactacyd proizvodima. Uslovi u vagini se menjaju u zavisnosti od različitih faza života (menstrualnog ciklusa, trudnoće, menopauze) i drugih svakodnevnih aktivnosti. Sa promenom uslova, menja se i prirodna ravnoteža bakterija, što može da dovede do nelagodnosti, iritacije pa čak i infekcije.

Zenski hormon - Vaginalna sluzokoza