Jednostavni saveti za srećnu V

Nauči kako da sprečiš infekciju i poboljšaš osećaj prijatnosti u intimnom predelu

Redovno menjaj tampone i uloške tokom menstrualnog ciklusa.

Krv ima baznu pH, koja može da utiče na prirodnu kiselost vagine. Ovo čini tvoju vaginu podložnijom disbalansu tokom menstruacije. Redovno menjaj tampone i uloške i koristi one sa najmanjom moći apsorpcije koji ti odgovaraju. Ukoliko koristiš one sa visokom apsorpcijom, može doći do trenja i isušivanja.

Nosi pamučni donji veš i menjaj ga svakodnevno.

Čipkane, sintetičke tange i gaćice su veoma izazovne, ali mogu da izazovu iritaciju i nelagodnost. Trudi se da nosiš pamučni donji veš koliko god je to moguće, ili biraj izazovne gaćice sa pamučnim međunožjem.

Daj svom telu prostor da diše.

Uska odeća ili materijali koji ne dišu, kao što je poliester, mogu da stvore toplu i vlažnu sredinu koja može da dovede do iritacije spoljašnjeg dela vagine (stidnice). Da bi izbegla iritacije i infekcije nosi laganu, propustljivu odeću od prirodnih materijala, kao što je pamuk, kad god je to moguće.

Ojačaj karlične mišiće.

Ojačavanje mišića karlice je ključno za zdravlje intimne regije, da ne pominjemo prednosti boljeg seksulanog života i bolju kontrolu bešike.

Redovno posećuj svog ginekologa.

Ukoliko imaš 18 i više godina, redovno posećuj ginekologa kako bi na vreme uočila infekcije, nepravilnosti i rak grlića materice. To nije najprijatniji pregled, ali je ipak brz i bezbolan, a zdravstvene prednosti su ogromne.

Koristi toalet nakon polnog odnosa.

Mokrenje pre i nakon polnog odnosa pomaže u sprečavanju infekcije urinarnog trakta, do koje može doći kada se tokom polnog odnosa bakterije iz vagine prenesu u uretru (mokraćnu cev). Takođe, operi ruke pre i posle polnog odnosa, kako bi sprečila širenje bakterija.

Redovno peri peškire i koristi čiste rukavice i mrežice za kupanje.

Koristi samo svoj peškir i redovno ga peri. Rukavice za kupanje su pogodne za razvoj bakterija, zato pri svakom kupanju koristi čistu.

Svakodnevno peri intimnu regiju proizvodom koji je posebno namenjen za to.

Intimno područje jedno je od najosjetljivijih delova tvog tela. S obzirom da tvoja vagina ima posebno osetljivu pH, koja je prirodno održava čistom, nema potrebe za unutrašnjim ispiranjem. Peri samo spoljašnje delove vagine i koristi proizvode poput Lactacyd-a, koji su posebno namenjeni za intimnu higijenu i koji su nežni prema tvom telu.

Slušaj svoje telo.

Obrati pažnju na znakove koji upućuju da nešto nije u redu. Konsultuj se sa lekarom ukoliko te nešto brine u vezi sa tvojim intimnim zdravljem. Zapamti da je svako telo drugačije – aktivnost, proizvod, deo odeće ili poza tokom polnog odnosa koje odgovaraju jednoj ženi, mogu da budu problem za drugu.