Svakodnevna nega

Pravilna intimna higijena sa Lactacyd-om pomoći će ti da se osećaš sveže i sigurnije u sebe, čak i tokom menstruacije. Tokom menstruacije se povećava rizik od infekcija. To je zato što se sluzokoža koja blokira grlić materice (ulaz u matericu) otvara tokom menstruacije, kako bi krv mogla da izađe iz nje. Ovo može da omogući bakterijama da uđu u matericu i karličnu šupljinu.

Promene u pH vrednosti vagine, takođe povećavaju rizik od gljivične infekcije.

Upoznavanje sa osnovama menstrualne higijene pomoći će ti da ostaneš zdrava i izbegneš infekciju tokom menstruacije.

Saveti za pravilnu higijenu tokom menstruacije

Šta je važno da radiš:

  • Redovno kupanje: Tuširaj se najmanje jednom dnevno kako bi tvoja intimna zona ostala čista i bez neprijatnih mirisa. Peri ruke pre i nakon odlaska u toalet i redovno menjaj uloške ili tampone.
  • Koristi pravi proizvod: Uvek koristi proizvod koji je namenjen za intimnu negu, zato što je koža vagine osetljivija od ostalih delova tela. Uvek peri samo spoljašnji deo vagine, i nemoj da koristiš sapun, gel za tuširanje ili šampon kako bi održavala higijenu intimne zone, jer oni mogu da naruše prirodnu floru i kiselost ove regije.
  • Tvoja odeća: Izbegavaj usku odeću ili sintetičke materijale koji tvojoj koži ne dozvoljavaju da diše. Pripijena odeća može da prouzrokuje pojačanu vlažnost i toplotu, a takođe može da iritira tvoju kožu. Nosi pamučni donji veš i komotnu odeću kako bi ostala sveža i suva.
  • Redovno menjaj uloške ili tampone: Kontinuirana upotreba istog uloška ili tampona povećava rizik od infekcije. Dugo izlaganje vlažnom ulošku takođe može da iritira tvoju kožu.
  • Koristi tampone odgovarajuće apsorpcije: Uvek koristi tampone najniže apsorpcije koja odgovara jačini tvoje menstruacije, i nikad ne koristi tampon ukoliko nemaš menstruaciju. Korišćenje tampona velike moći upijanja može da dovede do suvoće vagine.
  • Pravilno brisanje nakon odlaska u toalet: Pokušaj da odvojiš vaginalno od analnog brisanja, i uvek se briši od napred ka pozadi. Ovo će smanjiti rizik od izlaganja vagine analnim bakterijama, koje mogu da dovedu do infekcije.
  • Koristi kondome: Tokom menstruacije, kod žena se povećava rizik od prenošenja ili dobijanja bolesti koje se prenose putem krvi ili nezaštićenog polnog odnosa, kao što su HIV i hepatitis B. Ovaj povećan rizik je posledica veće koncentracije HIV-a i hepatitisa B u krvi, nasuprot njihovoj dosta manjoj koncentraciji u drugim telesnim tečnostima, kao što su semena tečnost i vaginalni sekret.