Faktori koji narušavaju ravnotežu i
stvaraju probleme

Mnogi faktori mogu da naruše prirodno uravnoteženu zaštitnu floru vaginalne regije. Ukoliko je flora previše narušena, ona ne može više da se prilagodi, što može da dovede do infekcija. Faktori koji utiču na prirodnu ravnotežu vaginalne flore su: 

Hormonski poremećaji usled

Svakodnevne aktivnosti

Ukoliko se naruši kiselo okruženje intimne regije, štetnim bakterijama postaje lakše da se razmnože. Ovo može da izazove neravnotežu u vaginalnoj flori, što može da dovede do nelagodnosti. Ukoliko osećaš svrab, prekomeran sekret, bol tokom mokrenja, postoji mogućnost da imaš vaginalnu infekciju.

Vaginalne infekcije

Vaginalna infekcija je upala vagine koju prati oticanje, crvenilo, peckanje, bol i prekomeran vaginalni sekret. Infekciju izaziva povećan broj bakterija ili gljivice.
Postoji mnogo vrsta vaginalne infekcije, a svaku prate različiti simptomi.
Najčešće infekcije su:

Bakterijska vaginoza (BV)

Bakterijska vaginoza (poznata i kao BV) je stanje do koga dolazi usled disbalansa između različitih bakterija vaginalne flore, pri čemu se povećava broj štetnih bakterija i pH vrednost. BV je najčešći uzročnik vaginalnog sekreta i javlja se kod 1 od 3 žena, uključujući i do 20% trudnica.

Simptomi BV uključuju vodenast, sivkast sekret koji ponekad ima neprijatan miris (na ustajalu ribu). Sekret je obično pojačan nakon menstruacije ili polnog odnosa. BV obično ne dovodi do iritacije ili svraba. Imaj na umu da BV ne izaziva uvek simptome, i mnoge žene mogu da je imaju, a da toga nisu ni svesne.

Gljivična infekcija (kandida)

Kvaščeve gljivice se prirodno nalaze u vagini. Normalno, njihov broj je mali. Gljivična infekcija znači da u vagini postoji prekomeran broj ćelija kvaščevih gljivica. Iako je ova vrsta infekcije česta i jednostavno se tretira, može da bude veoma neprijatna.

Simptomi gljivične infekcije su gusti, beli, grudvast sekret, koji za razliku od sekreta kod BV nema neprijatan miris. Većina žena u vaginalnom predelu oseća svrab, bol i peckanje tokom mokrenja ili polnog odnosa.

Dobro je znati da je izvesna količina vaginalnog sekreta u potpunosti normalna. Zidovi vagine i grlić imaju žlezde koje proizvode male količine tečnosti koja održava vaginu čistom. Normalna tečnost je obično bistra ili mlečno bela i nema neprijatan miris. Normalni vaginalni sekret je gušći tokom određenog perioda menstrualnog ciklusa (posebno tokom ovulacije), tokom dojenja ili seksualnog uzbuđenja.

Međutim, ukoliko dođe do promene u sekretu, ukoliko sekret ima neprijatan miris ili dođe do vaginalnog krvarenja ili bola, treba da se posavetuješ sa svojim lekarom ili ginekologom.

Lactacyd proizvodi poštuju prirodnu kiselost vagine, zato što su obogaćeni prirodnom mlečnom kiselinom i imaju uravnotežen, kiseo pH.